2 Ocak 2012 Pazartesi

2012 de Sektörde Neler Olur ?

Adettendir, her yıl başında yeni kararlar alınır. Hanımlar her yıl yeni bir beslenme programına başlar, bu yıl kesin kilo vereceklerdir. Ali Bey şirketi için yeni hedefler belirler, daha fazla yeni müşteriler edinecektir. Berke bu yıl alttan gelen dersleri kesin vermeye kararlıdır, biraz da spor yapıp adaleli bir vücuda sahip olsa hiç fena olmayacaktır.


Milyonlarca insan milyonlarca yeni karar ve hedeflerle başlıyor her yeni yıla. Ancak çok büyük bir çoğunluk hedeflerine ulaşamıyor. Çok az insan aldığı kararı yıl boyunca uygulayabilerek, hedeflerine ulaşmanın bedelini ödüyor.

2011 yılının gayrimenkul sektörü açısından aşağı yukarı nasıl geçebileceği şekillendikten hemen sonra 2012 beklentileri konuşulmaya, tartışılmaya başlandı. Sanki 2012 de olacaklar bu sektörün topyekün yok olmasına veya sektördeki herkesin ihya olmasına sebep olacakmış gibi bir hava var. Bu yıl önceki yıldan çok kötü olacak, birçok firma sektörden çekilmek zorunda kalacak, markalı firmaların hızları yavaşlayacak, stok oluşacak, fiyatlar düşecek, teslim edilemeyen projeler olacak gibi felaket varsayımlarında bulunanlar olduğu kadar; bu yıl da Türkiye dünyada parlayan bir yıldız olmaya devam edecek, yabancıya satışın önünün açılması ile stoklar eriyecek hatta açık oluşacak, kentsel dönüşüm sektörü sırtlayacak gibi iyimser varsayımlarda bulunanlar da var. “Gayrimenkul sektörü 2012 de ne olur?” günün moda sorusu.

Sektörün ne olacağı, piyasaların nasıl bir seyir izleyeceği, dünya ekonomisinin durumu tabi ki önemli. Ancak her durum ve ortamda birileri kaybederken, birilerinin kazanmaya devam edeceği, başarılı olabileceği de muhakkak. Başarılı olmak için bedel ödemek şart. Demek ki bu yıl da tıpkı geçen yıllarda olduğu gibi bedel ödeyenler gemiyi yüzdürmeyi başaracaklar. Onlar için fal bakmaya, medyumlara gidip ne olacak 2012 de bu sektörün hali diye sormaya ihtiyaç yok. Sıkıntı marka olmayı başaramayanlarla, marka olduğunu zannedip gerekliliklerini yerine getiremeyenlerde yaşanacak. Yoksa bu sektörde daha yapılacak çok iş var.