18 Temmuz 2010 Pazar

Konut Sektörü Nereye Gidiyor ?

Bundan sonraki birkaç yazıda, son yıllarda ülkemizde ve dünyada yaşanan olaylara paralel olarak, konut sektörünün geldiği nokta ve geleceği üzerine düşüncelerimi paylaşacağım.

25-30 yıl kadar önce Amerika’ da yeni bir akım başladı. Gelişmiş şehir merkezlerinde gayrimenkul fiyatlarının çok yükselmesi, yeni arsalar üretilememesi ve mevcut binalardaki standartların, yaşam kalitesi arayışlarına cevap verememesi nedeniyle inşaat firmaları banliyölerde konut üretmeye başladılar. Merkezlerdeki eskimiş ve pahalı mülklere karşın, yeni üretilen bu binalar toplu yaşamın tüm ihtiyaçlarını karşılarken fiyat avantajını da beraberinde getiriyorlardı. (Arsa fiyatlarının çok uygun olması ve inşaat firmalarının bu bölgelere alıcı çekebilmek için karlarından bir miktar feragat etmeleri sayesinde bu fiyat avantajı yakalanmıştı.) Bu yüzden yeni yapılan bu binalara büyük bir ilgi oldu ve kısa sürede banliyölerde uydu kentler oluşmaya başladı.

Merkezlerde yaşayan özellikle genç kesim bu yeni yaşam alanlarını tercih etmişti. Yaşça daha büyük olanlar ise, hatıralarından ve alışmış oldukları yaşam alanlarından kopmak istemedikleri için bu yeni akıma direndiler. Satılık ya da kiralık mülk bulmanın çok zor olduğu semtlerde bile artık birçok alternatif bulunabiliyordu. Buna bağlı olarak eskinin gözde semtlerinde fiyatlar gerilemeye, bazı bölgelerde gerilemese bile yerinde saymaya başladı. Ne var ki uygun fiyat ve yüksek yaşam standardı sunan uydu kentlerde artan talep ve azalan imara elverişli alanlar nedeniyle fiyatlar artık şehrin gözbebeği semtlerini yakalamış, hatta bazı nitelikli yerleşim alanları bu eski semtlerden daha pahalı konuma gelmişti.

Bu arada merkezdeki binalar birer ikişer yenileniyordu. Artık şehrin eski yerleşim bölgelerinde de yüksek standartlarda yaşam kalitesi vaat eden üstelik banliyölerdeki emsallerinden çok da pahalı olmayan binalar hızla yükseliyordu.Yaklaşık 25 yılı kapsayan bu zaman dilimi sonunda, şehir merkezleri yine yükselen değer olmuştu.

Nasıl, bu anlattıklarım son paragrafa kadar size de tanıdık geldi mi? Bu durumda sırada bizi neyin beklediğini kestirmek çok da zor olmayacağa benziyor. Tanıdığım bazı vizyoner müteahhitler bu konuda araştırmalarını tamamlayarak, pozisyon almaya başladılar bile. Bence içinde bulunduğumuz sektörlerin bu durumdan nasıl etkilenebileceğini veya bu yeni durumun hangi fırsatları getireceğini düşünmeye başlamakta fayda var, ne dersiniz?


Bengi HIŞIR